Kwaliteit van leven of kwaliteit van leren?

Dochter die zich 8 jaar lang heeft lopen vervelen op de basisschool, ging met een uitstekende score naar het voortgezet onderwijs. 1 school hebben we bezocht. Dochter wist namelijk waar ze naartoe wilde. Dezelfde school als haar grote broer. Als een vis in het water voelde ze zich. ’s Morgens stond ze als eerste naast het bed en vrolijk zwaaiend en lachend fietste ze naar school. Naar haar vriendinnen. Die had ze namelijk opeens. Meisjes die net zo dachten en denken als zij dat al die jaren al deed. Meisjes die begrepen waar dochter het over had in plaats van haar glazig aan te kijken.

’s Middags uit school hadden we een meisje dat vrolijk honderduit kletsend door het huis stuiterde. Dochter had zin in school, zin in het leven, zin in alle jaren die nog voor haar lagen. Dochter sprak af met vriendinnen, nam ze mee naar de bioscoop, ging naar de stad om nieuwe broeken te kopen. Met gaten. Nieuwe broeken met gaten, ook al iets nieuws hier in huis. Dochter kwam thuis met vriendinnen. Huiswerk maken. In de praktijk betekent huiswerk bij iemand maken: thee drinken en koekjes eten. Niet 1 koekje, of twee. Nee, koekjes als in hele pakken. En liters thee, want pubers zijn chronisch uitgehongerd.

Ondertussen maakte dochter zich zorgen. Zorgen om haar jongste broer, want voor het eerst in haar leven was ze hele dagen verwijderd van haar broertje, haar twee jaar jongere tweelinghelft. Broertje ging naar het UMC en later naar het WKZ en zij was er niet bij. Broertje moet om de week naar een arts in Alkmaar en zij was er niet bij. Dochter hoorde de gesprekken over artsen, over medicatie, over MDO’s met onder andere de leerplichtambtenaar. Dochter en oudste zoon kregen de uitslagen van het UMC te horen. Omdat die nogal van belang waren voor ons hele gezin. Kwaliteit van leven. Bij jongste moeten we gaan kijken naar de kwaliteit van leven. Niet meer naar de hoeveelheid dagdelen die hij naar school kan, niet kijken naar welke baan hij straks kan krijgen. Hoe gaan we hem als gezin zo begeleiden dat hij gelukkig is en op die manier verder kan groeien?

Dochter maakte van dichtbij mee dat niet alleen pappa’s in elkaar kunnen storten, maar dat mamma dat ook kan. Supermamma komt in actie werd zo: supermamma stort van een berg.

Dochter ging nog steeds naar school en had op school nog steeds even veel plezier en haalde nog net zo veel ontspanning uit het samenzijn met vriendinnen. Maar thuis wilde ze maar 1 ding. Bij haar broertje zijn en slapen. Dochter werd zelf ziek van de spanningen en dochter verzuimde. Verzuimde heel veel uren wat zijn weerslag had op haar cijfers.

En zo zat ze bij haar mentrix en zo zat ze bij de brugklascoordinator. Op de manier waarop dochter nu haar school doorliep, zou ze het niet gaan halen.

PRIMA. Zeggen wij als ouders. Dan ga je het niet halen. Wat gaat ze dan precies niet halen? Het tweede jaar tweetalig VWO? Prima. Dan gaat ze volgend jaar naar de Havo of zelfs naar de Mavo. Dochter heeft in de afgelopen jaren kennis en kunde opgedaan die geen school haar had kunnen leren.

Dochter is een meisje dat haar eigen pad bewandelt. Altijd al gedaan. Dat ze daarmee niet in een schema past van cijfers die nodig zijn voor een bevordering naar het tweede jaar VWO; jammer dan. Ze komt er wel. In haar eigen toekomst. Via een route vol hobbels en valkuilen. Leren doe je maar op 1 manier. Door eerst fouten te maken. Wij zullen haar als ouders altijd steunen.

School is belangrijk, cijfers zijn belangrijk. Maar wat wij in de afgelopen 8 jaar vol ziekenhuizen hebben geleerd: geluk is uiteindelijk het allerbelangrijkste! Nergens te koop en ook geen vak op school. Maar een keiharde levensles.

DSC_0129

Advertisements
This entry was posted in Gezin. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s